Wat is een transportplanner?

Een transportplanner is verantwoordelijk voor het regelen van transport van goederen. Dit doet hij/zij voor een onderneming of binnen een transportbedrijf. Een transportplanner maakt routes van de transportopdrachten van opdrachtgevers en deelt deze in op beschikbare vrachtauto’s. Hij/zij zorgt ervoor dat deze route zo gunstig mogelijk is (ook op economisch gebied). Hij houdt hiervoor continu contact met opdrachtgevers en/of Customer Service enerzijds en chauffeurs en vervoerders anderzijds. Soms is een transportplanner aanwezig bij het inladen van de goederen, maar over het algemeen werkt een transportplanner vanuit kantoor.

Wat doet een transportplanner?

Een transportplanner neemt transportopdrachten in ontvangst van de opdrachtgever, of via een collega van Customer Service, en combineert deze opdrachten tot laad- en losroutes. Deze routes worden vervolgens ingedeeld op beschikbare vrachtauto’s en de chauffeurs en vervoerders van deze auto’s worden geïnstrueerd. Tijdens de uitvoering van de ritten controleert de transportplanner het verloop en stuurt hij waar nodig bij.

Een transportplanner moet besluitvaardig en stressbestendig zijn. Ook beschikt hij/zij over helicopterview, neemt hij/zij initiatief en is hij/zij zelfstandig. Daarnaast beschikt een transportplanner over een gezonde dosis eigenwijsheid. Over het algemeen zien de werkzaamheden van een transportplanner er als volgt uit:

  • Transportopdrachten in ontvangst nemen van opdrachtgevers.
  • Transportopdrachten invoeren in het TMS systeem.
  • Deelzendingen combineren tot laad- en losroutes.
  • Deze routes en compleet ladingen indelen op beschikbare vrachtauto’s.
  • Chauffeurs en vervoerders instrueren.
  • De ritten monitoren tijdens de uitvoering.
  • Communiceren van tijden en calamiteiten met opdrachtgevers.
  • Het continu oplossen van (capaciteits)problemen.
  • Zoeken naar aanvullende en/ of retourlading wanneer nodig.

Op zoek naar transportplanner vacatures?

Ben jij op zoek naar een uitdagende functie als transportplanner? Bekijk dan het actuele aanbod in transportplanner vacatures bij The Recruiting Specialist. Onze vacatures worden continu aangevuld met nieuwe vacatures. Wie weet staat de perfecte vacature voor jou er tussen, zodat jij klaar bent voor de volgende stap in je carrière!

Kom in contact met ons

Wil je graag meer weten over The Recruiting Specialist? Lees hier alles over onze werkwijze. Wil je graag in contact komen met één van onze adviseurs? Neem vrijblijvend contact met ons op.