Wat is een sales manager?

Een sales manager, ook wel commercieel manager genoemd, heeft de leiding over alle commerciële activiteiten binnen een organisatie. Hierbinnen vallen normaal gesproken de marketing en verkoop afdeling. Een sales manager draagt daarnaast ook de verantwoordelijkheid voor het interne beleid en de strategie van de verkoop- en marketing afdelingen. De sales manager heeft als doel om de strategische, operationele en financiële doelstellingen voor de verkoop en marketing afdelingen helder te maken.

Wat doet een sales manager?

De sales manager is er verantwoordelijk voor dat de producten of diensten van de organisatie een goede positie in de markt hebben. Daarmee gepaard is de sales manager ook verantwoordelijk voor de verkoop resultaten en de omzet van de organisatie.

Werkzaamheden van een sales manager

De werkzaamheden van een sales manager zien er als volgt uit:

  • Het leiding geven aan de commerciële afdeling binnen een organisatie met als focus het behalen van de gestelde doelstellingen
  • Het stellen van haalbare verkoop doelstellingen en jaarlijkse budgetten
  • Het opzetten van strategische verkoopplannen om de producten en diensten in de markt te zetten met als doel de verkoop te stimuleren
  • Zorg dragen voor de juiste personele bezetting op de commerciële afdeling
  • Het bijhouden van de afdelingsstructuur en het wijzigen van werkwijzen wanneer nodig
  • Het zorgen voor een verbinding tussen de marketing en sales afdeling qua werkprocessen om de geleverde kwaliteit te optimaliseren
  • Het verzorgen en monitoren van marktanalyses en inspelen op nieuwe trends en ontwikkelingen in de markt
  • Het beheren van huidige klantrelaties en potentiële nieuwe klanten
  • Het optimaliseren van organisatorische bedrijfsprocessen als vertegenwoordiger van de commerciële afdeling binnen het bedrijf
  • Het deelnemen aan beursen en congressen met als doel om de organisatie te vertegenwoordigen

Verschil tussen inside sales manager en sales manager

In principe zeggen de functie titels het al: een inside sales manager heeft in principe dezelfde verantwoordelijkheden als een sales manager, maar doet dit vanuit zijn werkplek op kantoor. De inside sales manager is dus ook verantwoordelijk voor het in de markt zetten en verkopen van de producten en/of diensten, maar doet dit voornamelijk via het internet en telefonisch. Een sales manager voert dezelfde taken uit, maar zit daarnaast ook veel op de weg om bij potentiële en bestaande klanten langs te gaan voor de promotie van de producten en/of diensten en het relatiebeheer.

Naast sales manager komt ook de functie international sales manager veel voor. Een international sales manager is verantwoordelijk voor de verkoop van de producten en diensten in Nederland en het buitenland.

Vacature Sales Manager

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als sales manager? The Recruiting Specialist heeft regelmatig sales manager vacatures beschikbaar in de verschillende branches waarin wij actief zijn: AGF, Sierteelt, Transport & Logistiek, Akkerbouw, Food & Beverage en de Veehouderij. Wij helpen je graag verder in het vinden van jouw droombaan. Bekijk snel onze actuele vacatures voor de functie sales manager en solliciteer direct.

The Recruiting Specialist

Maak kennis met The Recruiting Specialist. Met onze jarenlange kennis en ervaring in Nederland en in het buitenland in de verschillende sectoren, gaan wij samen met jou op zoek naar de juiste uitdaging passend bij jouw wensen. Zo willen wij de basis leggen voor de rest van jouw succesvolle carrière. Ons doel is om de perfecte match te vinden tussen jouw wensen en ambitieus en het aanbod van onze opdrachtgevers.

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of stuur ons een open sollicitatie.