De zoektocht naar geluk in werk: meer dan alleen geld?

Beste kandidaat,

Nu het eerste kwartaal van 2023 voorbij is, is het een goed moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar. In 2022 bleef meer dan de helft van de openstaande vacatures onvervuld. Waardoor werkgevers vaak hun eisen verlaagden of ervoor kozen om nieuwe medewerkers zelf op te leiden. Zelfs als er gekwalificeerde kandidaten reageerden, bleken zij soms onbetaalbaar door hun salariseisen, wat de salarisplafonds van bedrijven in gevaar bracht.

Is geld belangrijk?
Het lijkt erop dat geld steeds belangrijker wordt in de zoektocht naar een nieuwe baan, maar is dat eigenlijk wel zo? Maakt geld gelukkig? Uit onderzoek blijkt dat salaris niet de belangrijkste motivator is om voor een baan te kiezen. Natuurlijk is het fijn om een goed salaris te verdienen, maar het is niet de enige factor die bijdraagt aan werkgeluk. Een baan die goed betaald wordt, maar waar je geen plezier in hebt, hou je vaak niet lang vol.

Werkgeluk
Het is daarom belangrijk om te kijken naar andere factoren die jouw werkgeluk bepalen. Zoek je bijvoorbeeld een baan die bijdraagt aan jouw persoonlijke waarden? Vind je het belangrijk om jezelf te ontwikkelen en uit te dagen? Wil je werken bij een bedrijf dat een positieve impact heeft op de maatschappij? Dit zijn allemaal aspecten die jouw werkgeluk kunnen beïnvloeden en waar je als werknemer aandacht aan zou moeten besteden. Maar ook werkgevers hebben hier een belangrijke rol in. Zij kunnen ervoor zorgen dat er een cultuur ontstaat waarin werknemers zich gehoord en gewaardeerd voelen en waarin ze kunnen groeien. Natuurlijk wil niemand er financieel op achteruit gaan, maar het is belangrijk om open te staan voor een gesprek en te luisteren naar wat het bedrijf te bieden heeft. Het gaat immers om de juiste match tussen werkgever en werknemer.

De rol van een recruiter
Een goede recruiter kan hierbij helpen door niet alleen te kijken naar de salariseisen van kandidaten, maar ook naar hun persoonlijkheid, waarden en werkervaring. Door de juiste match te maken tussen werkgever en werknemer, wordt er niet alleen gezorgd voor een tevreden werknemer, maar ook voor een duurzame en succesvolle relatie tussen beide partijen.
Laten we dus niet alleen kijken naar het salaris, maar naar het geheel. Wat maakt jou als werknemer gelukkig en hoe kan een werkgever daarbij helpen? En als werkgever, hoe kun je ervoor zorgen dat je de juiste mensen aantrekt en behoudt? Het begint allemaal bij de juiste match.