Wat is een inkoper?

Een inkoper of buyer is verantwoordelijk voor de inkoop en/of het inkoopbeleid van goederen of diensten bij leveranciers van de organisatie. De inkoper bepaalt welke goederen er precies ingekocht moeten worden binnen het bedrijf en zoekt hier de best passende leveranciers voor. De leveranciers kiest een inkoper op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Een inkoper is verantwoordelijk voor een goede balans tussen het sluiten van de beste deals voor bedrijf en de best mogelijke relatie met de leveranciers.

Wanneer de functie van inkoper ook leidinggevende kenmerken bevat wordt hij/zij ook wel een procurement manager of een purchasing manager genoemd. Een procurement manager houdt zich bezig met alle werkzaamheden die te maken hebben met de inkoop. Een purchasing manager houdt zich bezig met het daadwerkelijke bestelproces.

Wat doet een inkoper?

De belangrijkste taak van een inkoper is het beheren het inkoopbeleid van een bedrijf of organisatie. Dit gaat in veel gevallen om het inkopen producten of grondstoffen, maar het kan daarnaast ook gaan om het inkopen van diensten. De volgende taken behoren bij de functie van inkoper:

  • Bepalen aan welke producten of diensten er behoefte is.
  • Het selecteren van geschikte leveranciers. O.a. door middel van marktonderzoeken en marktontwikkelingen.
  • Onderhandelen met leveranciers over inkoopprijzen.
  • Offertes aanvragen voor de levering van diensten en producten.
  • Het daadwerkelijk bestellen van producten, grondstoffen of diensten.
  • Zorgen voor goede relaties tussen alle betrokken partijen.
  • Het administreren van verschillende inkoopactiviteiten. Gedetailleerde informatie over leveranciers, voorraden, orders, eigenschappen van producten of diensten etc.

Inkoop vacatures

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan ons actuele aanbod in inkoop vacatures en bekijk of er een geschikte vacature voor jou bij zit! Samen met The Recruiting Specialist zet jij de eerste stappen naar jouw succes!

Meer informatie over The Recruiting Specialist

Wil je graag meer informatie? Bekijk dan hier de werkwijze van The Recruiting Specialist voor meer informatie. Heb je vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.