Wat is een QA manager?

Een QA Manager, ook wel een kwaliteitsfunctionaris genoemd, is iemand die verantwoordelijk is voor het managen van de kwaliteit van productieprocessen en eindproducten. Een QA Manager zorgt ervoor dat alle afzonderlijke onderdelen van het productieproces optimaal werken zodat het eindproduct tot stand kan komen en voldoet aan de gestelde eisen.

Het verschil tussen een QA en QC manager

Kwaliteitsmanagement is onder te verdelen in twee verschillende functies: quality assurance (QA) en quality control (QC). Het zijn verschillende taken maar kunnen niet los van elkaar bekeken worden. Een QA manager is verantwoordelijk voor het beheren en verbeteren van productenprocessen. Een QC manager is verantwoordelijk voor het meten van productkenmerken om zo de kwaliteit te behouden/verbeteren. De taken van een QA manager draaien dus specifiek om proces- en productkwaliteit.

Werkzaamheden van een QA manager

De taken van een QA Manager draaien specifiek om proces- en productkwaliteit. Over het algemeen zien de werkzaamheden van een QA manager er als volgt uit:

  • Het opstellen en bewaken van het kwaliteitsbeleid.
  • Audits op product en procesniveau organiseren.
  • Externe en interne klachten behandelen.
  • Product en procesfouten analyseren.
  • Verbeterprojecten opstellen en uitvoeren.
  • Informatie verwerken in het kwaliteitsmanagementsysteem.
  • Kwaliteitsmanagementrapportages opstellen.
  • QA en QC medewerkers trainen.

Vacature QA manager

Bij The Recruiting specialist hebben wij actuele vacatures voor QA managers bij diverse opdrachtgevers. Samen met jou kijken we welke opdrachtgevers uit ons brede netwerk het beste bij jou passen. Bekijk snel de QA manager vacatures die op dit moment beschikbaar zijn en solliciteer!

Leer ons kennen

Heb jij interesse in een carrière als QA manager? Met onze jarenlange kennis en ervaring zijn wij de basis voor de groei van jouw carrière. Wij zijn actief in verschillende branches: AGF, Sierteelt, Transport & Logistiek, Akkerbouw, Food & Beverage en de Veehouderij. Graag helpen wij jou bij het vinden van jouw droombaan. Lees meer over ons of kom geheel vrijblijvend met ons in contact!